2012. december 21., péntek


A szerencsét hozó istenségeket a világ minden táján találunk. De Japánban, Kínában, különösen sok istenséget lehet találni.

 Egy Tenkai nevű japán szerzetes a 17. században, megalkotta a "hét szerencsét hozó istenség" (Shichi Fukujin)  csoportot.
Ez a "hét szerencsét hozó istenség" újév alkalmával, a  Takarabune "kincses hajóval",   hozza el, az ajándékokat és a jó szerencsét.a japán embereknek.
 Kép:  Takarabune:


Ezt a hét istenséget együtt a hajóval, de egymástól függetlenül, is használják.
Kik ezek az istenek és milyen ajándékokat és milyen szerencsét hoznak, mit szimbolizálnak?
Fukurokuju istenség: hozza a boldogságot, a bölcsességet, a férfiasságot és a termékenységet, a hosszú életet.
Szarvassal, denevérrel vagy teknőssel ábrázolják, mivel ezek az állatok, a hosszú életet, és a maradandó dolgokat képviselik.
Wikipedia

Alakja egy mitikus kínai taoista remetéről lett megformázva, aki a csodatetteiről volt híres, az északi Song időszakban (960 és 1279).Kisérő társai, a daru és egy teknős. A hátán cipeli azt a szent könyvet, amelyben minden ember élettartalma le van írva. 
Ő az egyetlen olyan istenség, aki képes újraéleszteni a halottatHotei: Nagyon hasonlít a kínai nevető Buddhára..
Ő hozza a japán embereknek, a boldogságot. az elégedettséget, a bőséget.
Hoteinek is meg kell dörzsölni a hasát, hogy szerencsét és egészséget hozzon.(ez Kínában is így szokás)

(Wikimedia)Jurojin: hozza a hosszú egészséges élettartamot.
A hosszú fehér szakáll jelképezi a magas életkort, a botjában a világ összes bölcsessége és a hosszú élet titka van. .A szarvas ugyancsak a hosszú élet jelképe... Szokták még teknőssel is ábrázolni.
(Wikimedia)
Bishamonten: szimbolizálja a bátorságot, és a győzelmet a harcokban.
Elűzi a démonokat, a gonosz szellemeket. .Kezében a kincses pagodát tartja, ami az isteni kincstárat szimbolizálja.Ebből ad az embereknek.
A négy égtáj őrzőinek ő a főnöke.
Fekete színe az északi égtájat szimbolizálja, mivel északnak ő az őrzője.
(Wikimedia)
Ebisu: jelképezi a jó szerencsét a kereskedelemben, a halászatban és a tisztességes munkában.(ő az egyedüli japán istenség)
Kezében a tengeri keszeg a bőséget, a jó szerencsét hivatott képviselni.
Képét szobrát megtaláljuk a japán konyhákban és a mezőgazdasági közösségekben.
Kép

 Daikokuten: a vagyon és a jólét jelképe..
Neki a fejét és a vállát kell megdörzsölni, hogy szerencsét és jólétet hozzon.

Kezében a híres "varázs kalapács" (Uchide kozuchi).
Ha ezt a kalapácsot meglengetik, vagy ráütnek vele valamire, képes minden kívánságot teljesíteni, bármit előállítani, de a jobb kézben kell tartani.
Rizses zsákokon ül, a vállán lévő batyu, tele van kincsekkel.
Kép

A hét istenség közül egyedül Daikokuten az, aki majdnem minden lakásban, irodában, üzletben megtalálható.
Japánban a patkány a jólét szimbóluma, mert üres házban, üres kamrában nincs se patkány, se egér.Benzaiten a víz és a folyók istennője, ezért védője mindennek ami  "folyik" (pl a pénz, a zene, a beszéd..)
Kellemes hangon énekel, miközben játszik a Biwa (japán húros) hangszerén. Az ékesszólás, a művészet istennője, aki vagyonossá teszi pártfogoltjait. Útján, fehér kígyók kisérik.

A női szépség, a helyes női viselkedés jelképe is egyben, mivel Ő a jin energia japán képviselője is.
Katasztrőfák és a szerencsétlenségek ellen is védelmet nyújt
Kép


A világon a szerencsét hozó istenségek, leginkább a külső megjelenésükben, szokásaikban különböznek egymástól. A lényeg ugyanaz. Azért jöttek létre, hogy az embereknek védelmet, szerencsét, boldogságot hozzanak.

Japánban egy adott területnek több istene is lehet. Ezek az istenségek egymástól függetlenül uralkodnak. Pl. több istene van a gazdagságnak.. A kérelmező attól kér segítséget, aki neki a legszimpatikusabb. Japánban rengeteg szentély van, ahol ezek az istenek, a nekik megfelelő helyen "tanyáznak".
Amikor a japán ember felkeres egy szentélyt, legfőképpen azt tartja szem előtt, hogy most éppen milyen ügyben szeretne támogatást szerezni magának. Annak megfelelően viszi az ajándékot, végzi a szertartást.

A japán ember mindenben az istenek lelkét látja. A cseresznyevirágzástól kezdve, a számára szent Fudzsi hegyig. Egyszer az életében minden japánnak kötelező felmászni , a tűzistennő nevét viselő Fudzsi hegy csúcsára. 

Ha Japánról szeretnél  többet olvasni, magyarul, akkor keresd fel ezt az oldalt.

Kapcsolódó cikkek
0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése